Dry Needling
Dry needling is een veel gebruikte behandelmethode waarbij met een klein gesteriliseerd naaldje spierknopen (triggerpoints genoemd) aangeprikt worden. Door het aanprikken ontspannen de vezels in de spierknopen zich, waardoor pijnklachten verdwijnen. Een podotherapeut past dry needling toe bij klachten in de voet, zoals achillespeesklachten, klachten van de voorvoet en bij klachten aan de hiel (hielpijn).

Triggerpoints
Triggerpoints zijn verkrampte plekjes in een spier. Ze geven met name drukpijn, maar soms kan de pijn ook uitstralen. Door de plekjes heel gericht aan te prikken, verdwijnt de verkramping en ontspant de spier. Het naaldje dat hiervoor gebruikt wordt, is heel erg dun en het inbrengen, dat via een speciale techniek gebeurt, wordt niet of nauwelijks gevoeld. Tijdens het aanprikken, kan de spier iets samentrekken, wat meestal ervaren wordt als een klein (stroom)schokje. Sommige mensen krijgen een warm gevoel en gaan wat zweten, maar over het het algemeen geeft de behandeling weinig klachten. Na de behandeling kan een wat zeurderige napijn optreden, die maximaal twee dagen aanhoudt.
Als dry needling gebruikt wordt om klachten aan de voet te verhelpen, dan is deze behandeling nooit op zichzelf staand. Naast het aanprikken worden ook altijd oefeningen en adviezen gegeven en als dat nodig is, wordt een podotherapeutische steunzool aangemeten.
Meestal zijn meerdere dry needling behandelingen nodig voor een blijvend resultaat.
Dry needling wordt door de meeste zorgverzekeringen in de aanvullende verzekering vergoed.

pexels-antoni-shkraba-6076104